9 Ekim 2007 Salı

AVRUPADA YÜKSEK ÖĞRETİM

AVRUPADA YÜKSEK ÖĞRETİM




Avrupa ülkeleri bugün yüksek yaşam standartları ile diğer dünya ülkelerinin ulaşmak istedikleri bir konumdadırlar. Eğitimde bunların arasında yerini almaktadır.
Avrupa da eğitim ülkeden ülkeye bazı farklılıklar göstermelerine rağmen genellikle benzerdir. Bu farklılıkların başında örnek olarak; İsveç de ki bütün üniversiteler devlet üniversitesidir ve parasızdır. Bundan dolayı da İsveç üniversitelerine girmek daha zordur yüksek başarı gerektirmektedir bazı yaptığı sınavlardan yeterli olunması gerekmektedir. Diğer ülkeler de durum biraz daha değişik ola bilmektedir. Hollanda’da da eğitimi paralı veren ülkelere kıyasla çok daha ucuz ve hoşgörülüdür diye biliriz. Bu hoşgörünün sebebi de Hollanda da çok kültürlü yaşamın hakım olması ve buna Hollandalıların alışkın olmasıdır.
Dil en önemli unsurdur Avrupa da eğitim görebilmek için gideceğiniz ülkedeki okulun standartlarına uygun olarak genelde İngilizce olmak üzere bilinmesi gerekmektedir. Fakat İngilizceden veya başka istenilen dilden yeterli olmayanları Avrupa üniversiteleri 1 yıllık bir eğitimden geçirerek istenilen seviyeye ulaşılmasını sağlamaktadırlar.
Barınma konusunda üniversitelere göre çeşitlilik görülmekle birlikte bazı üniversiteler kendi yurtlarından öğrencilerinin istifade etmelerine olanak sağlamaktadırlar, dileyen öğrenciler de gelir düzeylerine göre evlere çıkabilmektedirler.
Çalışarak para kazanmanıza ve genç yaşta iş hayatına atılmanıza olanak sağlamaktadır. Part time iş konusunda fakat bazı devletler belli bir maaşın üstünde çalışmayı yasaklayarak kısıtlama getirmişlerdir.
Avrupa eğitim gören bir öğrenci spor, edebiyat, sanat, kültür gibi bir çok aktiviteyle de yüksek standartlarda uğraşabilecekler ve kendilerini geliştirebilecek imkanlara sahiptirler.
Avrupa lisansüstü programlarında da ileri düzeydedir. Örneğin Almanya da öğrenciler üniversiteye girdiklerinde daha yolun başında bitirirken nasıl bir unvan ile bitirmek istedikleri sorulmaktadır ve bitirme kredileri lisans için 123 kredi gerekiyorsa doktora yapacak bir öğrencinin de 160 alması gerekmektedir. Lisans eğitimin tamamlayan öğrenciler Türkiye de olduğu gibi atamaları beklemeden hakları olan unvanları kazanabilmektedirler.
Araştırma imkanlarının çok elverişli olması da Avrupa ülkeleri için artı bir puan olmuştur. Öğrenciler eğitimlerini geniş kitap ağı ile donatılmış kütüphanelerde ve araştırma imkanlarının yüksek olduğu üniversitelerde ve şehirlerde sağlamaktadırlar.
Avrupa da eğitimin genellikle devlet üniversitelerinde çok kaliteli olmasının sebeplerinden biride sıkı bir eğitimin verilmesidir. Genel olarak öğrenciye eğitim dışında pek bir vakit kalmamaktadır.
ÇAĞRI AKYILDIZ'IN FİKİRLERİDİR

Hiç yorum yok: