9 Ekim 2007 Salı

TÜRKİYEDE NÜKLEER ENERJİ SANTRALİ KURULMALI MI?

TÜRKİYEDE NÜKLEER ENERJİ SANTRALİ KURULMALI MI?


Nükleer enerji santralleri elektrik enerjisinin elde ediliş yolarından en ucuz olanıdır. Lakin bu santraller söylentilere ve geçmişte gerçekleşmiş olan Çernobil kazası gibi 3 kazaya göre radyasyon yaymaktadırlar ve insan hayatını büyük ölçüde tehlikeye sokmaktadırlar. Nükleer santrallerden dünya üzerinde 500 civarında vardır ve dünyanın gelişmiş ülkeleri enerjilerinin büyük bir kısmını nükleer enerjiden karşılamaktadırlar. Eğer bu kazaları önemsemeliysek bu enerjinin 1957 den buyana kullanıldığını ve günümüzde 500 civarında nükleer santralin var olduğunu bilmeliyiz. Bu şekilde düşünürsek eğer nükleer enerjinin korkulduğu kadar sağlıksız olmadığını anlayabiliriz. Atlanmaması gereken başka bir konuda Çernobil kazasının sebebi kapatılması gereken eski bir santralin kapatılmayıp çalıştırılmasıdır.
Bulgaristan 2006 yılının son aylarında nükleer enerji santrali için teklif aldı ve bunlardan biri 3.9 milyar avro ( 7,02 milyar YTL ) ile Rus atomstroyeksport şirketi idi. Diğer teklifte Çek Şkoda Alians konsorsiyomu tarafından 4.098 milyar avro ( 7,37 milyar YTL ) olmuştur. Bulgaristan Rus firma ile 2013 de bitecek şekilde anlaşmıştır. Demek ki dünya piyasasında 7.5 milyar YTL ye tam donanımlı son teknoloji kullanılmış bir nükleer santral inşa ettirilebilmektedir.
Nükleer enerjinin parasal ve radyasyon riski kısmını bir kenara bırakacak olursak, neye mal olacaksa olsun nükleer santral kurulmalı ve nükleer araştırmalar, çalımlalar yapılmalıdır. Türkiye nükleer enerjiyi öğrenmeli ve geliştirmeli bu konuda uzman mühendisler yetiştirmelidir. Çünkü dünya da bu güç devletlerarası politikayı büyük ölçüde etkilemektedir. Bugün İran’a nükleer enerji santrali yapmaması için baskı kurulmaya çalışılmaktadır. Çünkü bu santrali kurması demek yüksek tahrip gücü olan silahları da yapabileceği anlamına gelmektedir. Zaten nükleer enerji santrallerinin yan ürününden atom bombası yapılmaktadır. Türkiye de nükleer enerjiyi bilmeden nükleer silah yapması veya kullanması hayalden öteye gidemez.
Bütün bu olumlu olumsuz düşünceler iyice hesaplandıktan sonra bu ülkenin menfaatini kendi menfaatleri üstünde tutan kendi çıkarını düşünmeyen uzman kişiler tarafından bir karar alınmalı ve nükleer enerji konusunda kesin bir tavır alınmalıdır.
HAZIRLAYAN ÇAĞRI AKYILDIZ

Hiç yorum yok: