9 Ekim 2007 Salı

Sakarya Üniversitesinin ermeni meselesi hakkındaki görüşü

“Asıl Katliamı Anadolu’da Ermeniler Yapmıştır”
Sakarya Üniversitesi Türk-Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi Müdürlüğü ile Tarih Kulübü ortaklaşa olarak “Tarihten Günümüze Türk-Ermeni İlişkileri” konulu bir panel düzenledi.

Oturum Başkanlığı’nı SAÜ. Türk-Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi Müdürü Doç.Dr.Haluk Selvi’nin yaptığı panele konuşmacı olarak SAÜ. Araştırma Görevlisi Zeynep İskefiyeli ile Araştırma Görevlisi Fikrettin Yavuz katıldı.

'Milli Meselelerimize Sahip Çıkalım'
Panelin açılışında bir konuşma yapan SAÜ.Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Mehmet Alpargu Sözde Ermeni Soykırımı’nın Türkiye’nin başına bela olan sorunlardan biri olduğunu belirterek bunun birtakım çevreler tarafından ortaya atılmış aslı ve ispatı olmayan bir iftiradan ibaret olduğunu vurguladı. Gençlere milli meselelere duyarlı olmaları konusunda çağrıda bulunan Prof.Alpargu, “Milli değerlerine ve meselelerine sahip çıkan bir gençlik istiyoruz” dedi.

'SAÜ.den Sorumluluk Bilinci'
SAÜ. Türk-Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi Müdürü Doç.Dr.Haluk Selvi ise panelin açış konuşmasında, Ermeni Meselesi’nin her geçen gün bilinçli ve kasıtlı olarak büyütüldüğünü belirterek, Sakarya Üniversitesi’nin sorumluluk bilinci içerisinde her yıl düzenli olarak konuya ilişkin çeşitli seminer, konferans ve paneller düzenleyerek kamuoyunu aydınlatma görevini yerine getirmeye çalıştığını söyledi.

'Osmanlı Tehcire Mecbur Kalmış'
Açılış konuşmalarının ardından Araştırma Görevlisi Fikrettin Yavuz, “Tehcire Kadar Ermeni Meselesi”, Araştırma Görevlisi Zeynep İskefiyeli ise “Tehcir Sebepleri ve Sonuçları” konularında birer bildiri sundu. Araştırma Görevlisi Fikrettin Yavuz konuşmasında, Ermenilerin Tanzimat ve Islahat Fermanları sonucunda Osmanlı’da azınlıklara çeşitli haklar tanınması ile birlikte bazı dış devletlerin kışkırtmaları ile isyan ve terör hareketlerine başladıklarını belirterek, 1900’lü yılların başında Osmanlı’nın 1.Dünya Savaşı’na girmesiyle birlikte bu isyan ve terör hareketlerinin had safhaya ulaştığını ifade etti. Bağımsız Ermenistan vaadiyle kandırılan Ermenilerin ve Ermeni çetelerinin savaş sırasında Rusya, İngiltere ve Fransa gibi ülkelerle birlikte hareket ederek Türkleri arkadan vurduklarına dikkati çeken Yavuz, Ermeni ruhani liderlerinin de bu isyan ve terör olaylarını sözleriyle teşvik ettiğini ve destek verdiklerini vurguladı. Araştırma Görevlisi Fikrettin Yavuz bütün bunların sonucunda uyarıları dikkate almayarak isyan ve terör olaylarına devam eden Ermenilerin Osmanlı Devleti tarafından tehcir edilmek zorunda kaldığını kaydetti.

'Ermeniler Anadolu'da 1,5 Milyon Türkü Katletmiş'
“Ermeni Tehciri’nin Sebepleri ve Sonuçları” konusunda konuşan Araştırma Görevlisi Zeynep İskefiyeli ise Osmanlı Devleti tarafından 1915 yılında tehcir edilen Ermenilerin bu tehciri dünya kamuoyuna katliam olarak lanse ettiklerini vurguladı. Asıl katliamın Ermeniler tarafından Türkler’ e karşı yapıldığını ifade eden İskefiyeli, “Ermeni çeteleri savaş yıllarında Anadolu’da savunmasız durumda olan 1,5 milyona yakın masum Türk Halkı’nı yaşlı-genç, kadın-çocuk demeden acımasızca katletmişlerdir, bütün bunlar belgeleriyle mevcuttur. Ama Türkler’in Ermenileri katlettiğine, soykırım yaptığına dair en ufak bir delil, belge yoktur ” dedi.

'Türkler Eli Temiz Bir Millettir'
SAÜ. Türk-Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi Müdürü Doç.Dr.Haluk Selvi panelin sonunda yaptığı konuşmada, “Türkler barışçı bir millettir, asla savaştan ve öldürmekten yana değildir. Türkler geçmişte de bugün de eli temiz bir millettir. Sözde Ermeni Soykırımı iddiasını ortaya atanlar, Türkiye’nin güçlü olmasını ve ilerlemesini istemeyenlerdir” dedi.

'Gazilerimiz de Katıldı'
Öğretim üyeleri, öğrenciler ve çok sayıda davetlinin yanı sıra Gazilerimizin de dinleyici olarak katıldığı panel 'Anadolu'da Ermeni Katliamları' konulu sinevizyon gösterisi, dinleyici sorularının cevaplandırılması ve SAÜ.Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Mehmet Alpargu’nun Panel Yöneticisi ile panelistlere birer ‘Teşekkür Belgesi’ ve çiçek vermesi ile sona erdi.

Hiç yorum yok: